Beregn din risikoprofil og bliv klar til den næste finanskrise

Atlaz

Kender du din risikoprofil og din porteføljes risiko?

De fleste, jeg spørger, siger nej.

Og hvis de siger ja, og jeg spørger dem, hvad det så er, viser det sig, at de alligevel ikke er klar over det.

”Men hvorfor skulle det også være nødvendigt at vide det?”,tænker du måske nu.

At kende sin risikoprofil og ens porteføljes risiko er afgørende, hvis man vil være klar, når den næste finanskrise kommer.

Og ja, jeg mener når, for det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt vi kommer til at opleve en finanskrise igen, men derimod om, hvornår den kommer.

Men inden jeg fortæller dig, hvordan du bliver klar til den næste finanskrise, vil jeg først fortælle lidt om, hvordan jeg oplevede 2008.

Beregn din Risikoprofil på 5 Minutter

Skriv dig op til vores nyhedsbrev om investering, og få adgang til vores model for, hvordan du nemt kan udregne din egen risikoprofil på 5 minutter. Du vil modtage modellen på email med det samme.

Finanskrisen i 2008

I 2008, da krisen ramte, boede jeg i Gibraltar med min kone.

Efterhånden som krisen skred frem, blev det tydeligt for enhver, at det stod meget slemt til.

Eksempelvis husker jeg en dag, hvor jeg krydsede grænsen mellem Gibraltar og Spanien og blev mødt af kampklædte politibetjente, der skød med gummikugler mod kommunalansatte, der protesterede over, at de ingen løn havde fået i et halvt år.

Flere og flere tankskibe lå stille i Gibraltarstrædet, hvilket var et meget dårligt signal for den globale økonomiske aktivitet. De havde ikke noget arbejde.

(Og hvis det koster 4.500 kr. om året at have en 10 meter lang båd liggende i Udbyhøj Lystbådehavn, så prøv lige at forestille dig, hvor meget det koster at have et flere hundrede meter langt tankskib til at ligge stille i Gibraltarstrædet!)

På det tidspunkt fulgte jeg selvfølgelig løbende med i, hvordan det stod til med de mange hundrede forskellige investeringer mine kunder havde. Fremgang blev markeret med blå, mens nedgang blev markeret med rød på de forskellige oversigter. Mens krisen var værst, var samtlige investeringer røde – dag efter dag.

”Nu går det hele under”, tænkte jeg.

Hele situationen føltes efterhånden så utryg, at jeg faktisk gik i gang med at undersøge, hvor jeg kunne gå til skydning henne (bare for at være sikker 😉), og hvordan vi skulle komme hjem til Danmark, hvis det hele ramlede. Jeg ved, det kan lyde skørt i dag, hvor markedet er gået op næsten uafbrudt i næsten 10 år, men dengang var det meget tæt på kaos.

Når tingene står så skidt til, bliver det meget svært at tænke klart og bevare overblikket. Derfor handler mange irrationelt under en krise.

Hvad vil du gøre, når krisen rammer igen?

Når jeg stiller private investorer dette spørgsmål, svarer de fleste, at de vil sælge deres aktier og obligationer, inden markedet falder.

Men hvordan ved man, hvornår det er?

De fleste tror, at de kan nå at sælge ud, inden det går helt galt, men det er de færreste, der rent faktisk når det.

Når de så ikke når det, holder de fast i deres investeringer og tænker, at det nok går alligevel.

Men i stedet for at begynde at stige igen, falder markedet endnu mere, end man havde regnet med, og man er derudover omgivet af panik og dommedagsvisioner fra alle dem i ens omgangskreds, der også mærker krisen trykke.

Det er her, det bliver enormt vigtigt at kende sin risikoprofil og sin porteføljes risiko.

Derfor skal du kende din risikoprofil og din porteføljes risiko

Hvis du ikke kender din egen risikoprofil og din porteføljes risiko, er der stor sandsynlighed for, at du kommer til at handle irrationelt under den næste finanskrise.

Det kan f.eks. være, at du selv tror, din portefølje har en risiko på omkring 15%, men i virkeligheden har den en på 35%.

Når krisen så rammer, og du ser dine investeringer falde med 20%, går du i panik og sælger det hele, selvom faldet egentlig bare var et naturligt dyk for din portefølje.

Og hvad sker der et par måneder efter?

Markedet begynder at stige igen, og du har solgt alle dine investeringer på et rigtig dårligt tidspunkt.

Mange, der oplever ovenstående scenarie – og hvis bank er involveret i deres investeringer – gør banken til syndebuk for det dårlige resultat og skifter derfor til en anden bank, selvom det dårlige resultat i virkeligheden bundede i, at de ikke selv var klar over deres risiko og derfor ikke kunne bevare overblikket.

Kunderne i den bank, de skifter til, tænker selvfølgelig på samme måde, og resultatet bliver så, at bankerne egentlig bare ’bytter’ en masse kunder helt uden grund.

Det er altså vigtigt, at du kender din risikoprofil og din porteføljes risiko, så du ikke foretager dig noget overilet, når den næste finanskrise rammer, men derimod kan bevare overblikket.

Sådan udregner du risikoen for din portefølje:

Men hvordan finder man så ud af, hvad ens risikoprofil er, og hvad risikoen er for ens portefølje?

Er man skarp til matematik og vild med at lave udregninger, kan man finde risikoen for sin portefølje ved at udregne  standardafvigelse  eller  value at risk  eller ved at lave  Monte Carlo simulationer for sin portefølje.

Hvis du synes, det lyder overvældende og svært, skal du ikke gå i panik.

Det er det for langt de fleste, og der er heldigvis også en nemmere måde, hvorpå du kan få en idé om, hvad din porteføljes risiko er.

Som tommelfingerregel siger man, at forskellige typer investeringer kan falde med følgende procentsatser under en krise:

  • Aktier: 50%.
  • Realkredit-/statsobligationer: 20%.
  • Andre obligationer: 30%.

For at udregne risikoen for din portefølje skal du derfor lave følgende udregning:

Risiko = (Andelen af din portefølje i % bestående af aktier X 0,5) + (Andelen af din portefølje i % bestående af realkredit-/statsobligationer X 0,2) + (Andelen af din portefølje i % bestående af andre obligationer X 0,3)

Lad mig vise dig et eksempel:

En typisk portefølje har følgende sammensætning:

  • Aktier: 50%.
  • Realkredit-/statsobligationer: 20%.
  • Andre obligationer: 30%.

Udregningen for denne portefølje vil derfor se ud som følger:

Risiko = (50 X 0,5) + (20 X 0,2) + (30 X 0,3) = 38%

Ifølge tommelfingerreglen, er det altså sandsynligt at ovenstående portefølje vil falde med 38% under en situation som i 2008.

Din portefølje kunne også ske at have denne sammensætning:

  • Aktier: 80%.
  • Realkredit-/statsobligationer: 0%.
  • Andre obligationer: 20%.

Så ville udregningen se sådan ud:

Risiko = (80 X 0,5) + (0 X 0,2) + (20 X 0,3) = 46%

Her skal du dog huske på, at det trods alt kun er en tommelfingerregel, og at du for at udregne den nøjagtige risiko af din portefølje, skal anvende mere avancerede udregninger.

Beregn din Risikoprofil på 5 Minutter

Skriv dig op til vores nyhedsbrev om investering, og få adgang til vores model for, hvordan du nemt kan udregne din egen risikoprofil på 5 minutter. Du vil modtage modellen på email med det samme.

Bevar overblikket, og kom godt igennem den næste finanskrise

Lad dig ikke forblinde af, at det går godt med dine investeringer lige nu.

Markedet har godt nok gået opad siden 2009, men hvem ved, hvornår den næste krise rammer?

Brug ressourcerne i dette blogpost til at udregne din risikoprofil og din porteføljes risiko allerede i dag, og kom et stort skridt tættere på målet om at være forberedt til den næste finanskrise.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *