Hvem skal investere dine penge? – vælg det rette investeringssetup

Atlaz

Der er helt overordnet tre måder, du kan investere dine penge på – du kan gøre det selv, du kan modtage rådgivning fra banken, eller du kan overlade det helt til banken.

Hvordan du vil investere dine penge er en stor beslutning, og der er fordele og udfordringer ved alle tre typer investeringssetup.

I dette blog post giver jeg dig et overblik over de forskellige fordele og udfordringer, der er ved hver løsning, så du kan få den nødvendige indsigt til at træffe det rigtige valg.

Jeg giver selvfølgelig også mit bud på, hvilken løsning der er den bedste.

Brug for hjælp til at finde den rette forvalter?

Skriv dig op til vores nyhedsbrev om investering, og få adgang til vores guide “15 Spørgsmål til Din Forvalter”, som du kan bruge til at vurdere din nuværende eller potentielle forvalter. Du vil modtage guiden på email med det samme.

1. Invester dine penge selv

Mange bliver fristede af muligheden for at investere deres penge selv, og det har da også sine fordele.

Først og fremmest er man ansvarlig for sine egne succeser, og det kan være en fantastisk følelse, når tingene går, som de skal.

Derudover er det som udgangspunkt den billigste måde du kan investere dine penge på. Det er dog vigtigt, at man ikke kun går efter en billig kurtage, som er de handelsomkostninger, der er ved en transaktion, men også er opmærksom på f.eks. valutaskæring.

Valutaskæring er en metode, bankerne bruger, til at tjene flere penge på ved at tage en højere betaling i danske kroner for en aktie til en udenlandsk valuta end den egentlig er værd i danske kroner.

Men selvom det både er billigt og til tider en fed følelse at investere sine penge selv, så har det også sine udfordringer.

Hvordan får man for eksempel lagt en overordnet strategi for sine investeringer? Hvordan ved man, hvad ens risiko er? Hvordan ved man, om man overhovedet er god til at investere, eller om man bare har været heldig?

Og hvad nu, hvis krisen pludselig rammer? Hvad gør man så?

Investering kræver som alle andre brancher uddannelse, viden og erfaring. Det kan derfor være en god idé at få hjælp til sine investeringer, hvilket bringer os videre til det næste investeringssetup, man kan vælge.

2. Lad din bank rådgive dig om, hvordan du skal investere dine penge

Langt de fleste vælger denne løsning. På den måde styrer de stadig selv deres investeringer og træffer alle beslutninger men får rådgivning udefra.

Selvom denne løsning synes tiltalende for mange, indebærer den dog en lang række udfordringer.

For det første kan der være langt fra idé til handling, da processen kan være lang, fra din rådgiver får en investeringsidé, til du har godkendt den og ført den ud i livet.

Derudover kan det være svært at vide, om man virkelig kan stole på sin rådgiver – hvornår kommer han eller hun oprigtigt med gode råd, og hvornår prøver de i virkeligheden at sælge dig noget?

Læg dertil udfordringen ved at vurdere og have overblik over, hvordan det i det hele taget går med dine investeringer, og så har du opskriften på en investeringsløsning, der ikke er optimal.

Som du måske allerede har regnet ud, vil jeg anbefale det næste og sidste investeringssetup til langt de fleste.

3. Lad banken investere dine penge for dig

Denne løsning er den mest professionelle, og fordelene er mange.

Du får et bedre afkast, du bruger mindre tid på det, du får andre til at gøre det, de er bedst til for dig, og du får et fokus på risikostyring.

Der er overordnet set to grupper, der vælger dette setup – de professionelle og dem der ikke ved noget om investering.

Og der er én ting, der adskiller dem:

De professionelle har en lang række af udvælgelseskriterier, de bruger, når de skal finde den rigtige forvalter – og det er nøglen til deres succes.

At have de rette udvælgelseskriterier, når man skal vælge forvalter er afgørende for, at man kan vurdere, hvilken aftale man skal indgå, og om ens resultater er gode eller dårlige.

Brug for Hjælp til at Finde den Rette Forvalter?

Skriv dig op til vores nyhedsbrev om investering, og få adgang til vores guide “15 Spørgsmål til Din Forvalter”, som du kan bruge til at vurdere din nuværende eller potentielle forvalter. Du vil modtage guiden på email med det samme.

Hav styr på, hvem der investerer dine penge

I Børsen kunne man for nyligt læse om en privat investor, der havde investeret 9 mio. kr. og haft et tab på 4.333 kr. i 2017.

Investoren mener selv, at han har haft investeringssetup nr. 3, og at han har overladt styringen til sin formueforvalter, Nordea, som han derfor giver skylden for det dårlige resultat.

Af artiklen fremgår det dog, at han i virkeligheden har haft investeringssetup nr. 2, hvor banken kun har fungeret som rådgiver. Og dette setup kan som sagt have en del udfordringer.

Denne investor synes derfor at have baseret sine forventninger på et andet investeringssetup, end det han egentlig havde.

Det er altså vigtigt, at man forstår, hvilke investeringssetups man kan vælge imellem, hvilke fordele og udfordringer, der er ved dem, hvilket setup man har, og hvad man kan forvente at få ud af det.

Hvis ikke man har styr på ovenstående, risikerer man at miste overblikket over sin investeringssituation og opbygge forventninger, der ikke stemmer overens med realiteterne.

Løbende vurdering er afgørende

For de fleste vil det bedste investeringssetup altså være at lade banken gøre det hårde arbejde.

Du kan dog ikke helt læne dig tilbage og smide benene op – det er afgørende, at du løbende vurderer, hvilke alternativer der er tilgængelige, så du altid sørger for at have præcis de investeringsrammer, der er optimale for netop dig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *